Referentie – gemeente Eindhoven

Opdrachtgever Hans van den Oord:

"Vitha stelt mensen centraal"

"De aanpak was professioneel"

Klik op de foto van Hans om zijn visie als opdrachtgever van Vitha op de aanpak en de resultaten te bekijken. (video van 12 minuten in windows media formaat)

deze pagina in pdf  

Interim opdracht: Kwartiermaker voor de gemeente Eindhoven.

 

Kernwoorden/kennisgebieden: multifunctionele centra, accomodatiebeleid, wijkontwikkeling, exploitatie en beheer (van maatschappelijk vastgoed), interactieve beleidsvorming en burgerparticipatie, complexe samenwerking, horizontale programmering.

 

Achtergrond van de opdracht

De gemeente Eindhoven richt op verschillende plaatsen multifunctionele centra in. Allerlei functies als buurtontmoeting, sport, onderwijs en cultuur komen in een dergelijk centrum bijeen in één gebouw of in een cluster van gebouwen. Voor het ophalen van de sociale vraag uit de wijk en het op gang brengen van de samenwerking tussen alle betrokken partijen op en rond z’n locatie wil de gemeente vier "pandprogrammeurs" aanstellen. De gemeente zocht daarom een kwartiermaker die het proces van “pandprogrammeren” kon voorbereiden.

 

De opdracht

Vitha werd gevraagd een proceshandboek te maken met daarin het proces van “pandprogrammeren”, uitgewerkt op basis van Vitha-LPM TM . Het daarin beschreven proces diende zich ook al op een drietal locaties in de praktijk te bewijzen. Voorrang werd daarbij gegeven aan de locatie Meerhoven, waar het pand "de Hangar" wordt ontwikkeld. Daar dienden veel betrokken partijen op korte termijn tot samenwerking te komen. Meer over deze locatie is hier te vinden in een artikel van de Meerhovense wijkkrant (interview met Peter Schuttevaar in zijn rol als kwartiermakend pandprogrammeur voor de Hangar).

 

Aanpak voor de Hangar

  • Organiseren van een eerste "buurtconferentie" waarin alle partijen zich op de uitdaging oriënteren en ideeën kunnen aandragen (=oriëntatie). 
  • Uitwerken van de gevonden ideeën tot een eerste programmering voor de locatie. (=bewijsvoering).
  • Opstellen van een voorstel voor exploitatie en beheer, en hier commitment voor organiseren bij alle betrokkenen middels een tweede buurtconferentie. (=commitment) 

Ontwikkelde instrumenten

Vitha ontwikkelde het instrument "buurtconferentie" en introduceerde het bij de gemeente Eindhoven. In het kader van de opdracht heeft Vitha een gemeentebreed toepasbaar model voor exploitatie en beheer van multifunctionele centra ontwikkeld (Ook toepasbaar voor andere gemeenten). Het proceshandboek pandprogrammeren is naar volle tevredenheid opgeleverd. De overige processen van de afdeling gebiedsprogrammering zijn geherformuleerd (op basis van de methode Vitha-LPM), waardoor een naadloze aansluiting met het nieuwe proces "pandprogrammeren" tot stand is gekomen.

 

Evaluatie

Van deze opdracht is een film gemaakt, de eerste in de serie "opdrachtgevers van Vitha aan het woord". Daarin vertelt onze opdrachtgever Hans van den Oord over de stad Eindhoven, geeft hij zijn visie op gebiedsgericht werken, legt hij aanleiding en achtergrond van de opracht uit en vertelt hij wat hij vindt van de door Vitha gehanteerde aanpak en opgeleverde resultaten. Deze film van 12 minuten (in windows media formaat) kan hier bezichtigd worden of door op de foto van Hans van den Oord te klikken. Wie niet over voldoende bandbreedte beschikt ( 1Mb/s of meer) kan de film ook eerst downloaden of per DVD laten opsturen.

 

Quotes uit het interview met Hans van den Oord  

"ik vond het professioneel", "Vitha werkt vanuit een eigen uitgangspunt", "we begrepen elkaar en vonden elkaar steeds snel op wat er bedoeld werd, we hadden geen oeverloze vergaderingen nodig", "Vitha heeft een procesaanpak waarin de mens centraal staat ... zo werk je in stapjes naar een programma toe dat ook wordt gedragen", "de gebruikers kregen het gevoel serieus genomen te worden, dat we het samen met hen wilden doen", "er was een klik .. we zochten samen naar innovatieve manieren van programmeren".

 

Leermoment

Als leermoment kregen we van de opdrachtgever mee: besteedt meer aandacht aan de exploitatie van de horeca. In het door ons opgeleverde exploitatievoorstel zijn wij uitgegaan van ervaringsgegevens van andere gemeenten in de regio. Die ervaringsgegevens brachten ons tot een voorstel voor horecatarieven dat uiteindelijk geen draagvlak kreeg binnen de gemeentelijke organisatie. Het tarievenvoorstel is daarom na afronden van onze opdracht alsnog aangepast.

  Standaard oplossingen voor horeca werken niet voor multifunctionele centra. Sporters, recreanten, buurtbewoners en scholieren maken allemaal gebruik van dezelfde horecavoorziening. Horeca inkomsten spelen ondertussen echter wel een cruciale rol bij het rondkrijgen van de exploitatie. Als leermoment nemen wij daarom in onze bagage mee dat wij in soortgelijke gevallen steeds een tarievenvoorstel doen dat volledig op maat is voor de betreffende gemeente en de betreffende locatie.