Referentie – Zeeland








 

Opdracht van de provincie Zeeland, de gemeente Sluis en de Rabobank.



Doel: onderzoeken van de technische en maatschap­pelijke haalbaarheid van een breedbandig draadloos netwerk in de provincie Zeeland.

 

Gedeputeerde Wiersma van de provincie Zeeland kreeg op 10 Mei van de voorzitter van de stuurgroep Draadloos Open Zeeland (DOZ), Karlie van de Vijver, de resultaten van een haalbaarheidstudie aangeboden. Bij het onderzoek, dat door de Provincie Zeeland, gemeente Sluis en het Rabobank Stimuleringsfonds werd gefinancierd zijn een groot aantal Zeeuwse bedrijven en instellingen betrokken. Voorafgaand aan de overhandiging werd de inhoud van het rapport door de onderzoekers kort toegelicht.

In het onderzoeksteam nam, naast Arno Rootsaert en Rob van den Broek van samenwerkingspartner Vaips, Peter Schuttevaar van Vitha plaats. Peter nam het procesmanagement voor zijn rekening en kon zo het onderzoeksproces langs de betrouwbare lijnen van de Vitha LPM methode laten verlopen. Met zeer bijzondere en originele resultaten, zo erkenden ook de gedeputeerde van de provincie Zeeland en de wethouder van de gemeente Sluis tijdens hun eerste reactie op het eindrapport.

Uit het persbericht, over de inhoud van het eindrapport:

Het onderzoek diende uitsluitsel te geven of en hoe een breedbandig Draadloze Openbaar netwerk voor Zeeland (DOZ) gerealiseerd kan worden. Vergelijkbaar met internet, maar dan zonder kabels. Het onderzoek leidde niet alleen tot informatie over technische aspecten, maar ook tot een flink aantal concrete toepassingsideeën voor een dergelijk netwerk. Bij een toepassingsidee moet men bijvoorbeeld denken aan het “aansluiten van afgelegen gebieden op internet” of aan het “aanbieden van multimediale informatie aan toeristen”.

De onderzoekers denken dat DOZ kan worden opgebouwd met WiFi, een technologie die veel mensen al kennen van het draadloze internetten bij hen thuis. Belangrijkste reden daarvoor is dat bijna iedereen tegenwoordig wel een laptop, zakcomputer of mobiele telefoon heeft waar WiFi al standaard in zit. Hierdoor kan DOZ sneller geïntroduceerd worden. Daarnaast zou WiFi vanwege de afwezigheid van licentiekosten veel geschikter zijn voor gebruik in een openbaar netwerk dat voor iedereen toegankelijk is.

Het blijkt dat geïnteresseerden het DOZ vooral zullen gebruiken om het internet op te kunnen vanaf plaatsen waar dat nu niet mogelijk is. Bijvoorbeeld vanaf de boot op het water van de Westerschelde. Als goede tweede wil men DOZ gebruiken voor het aanbieden van mobiele toepassingen. Denk daarbij aan een avonturenroute waarbij je als toerist op je mobieltje multi-media informatie ontvangt met achtergrond informatie over de streek. Als goede derde mogelijkheid denkt men aan draadloze toegang tot het eigen netwerk. De Biblio-Servicebus, de rijdende bus van de Zeeuwse Bibliotheek, wil bijvoorbeeld onderweg kunnen inloggen op het eigen computersysteem.

Veel mensen hebben tijdens het onderzoek met de onderzoekers hun zorgen en kanttekeningen bij de ontwikkeling van het DOZ gedeeld. Die betrokken zich met name op de economische en technische haalbaarheid, maar ook over de eventuele belasting van milieu en gezondheid. Deze kanttekeningen komen in het aangeboden rapport uitvoerig aan de orde. De onderzoekers vinden dat er belangrijke punten van aandacht bij zitten. Doorslaggevende bezwaren tegen de ontwikkeling van een DOZ hebben ze er echter niet tussen gevonden.

Daarmee staat het licht nog niet gelijk op groen om de 35 duizend toegangspunten te installeren die nodig zijn voor een complete toegang tot DOZ op elke plek in Zeeland. Daarvoor zijn de investeringskosten van rond de € 45 miljoen te hoog. De onderzoekers bevelen daarom aan om het in een drietal stappen te doen. Eerst klein beginnen met een aantal testopstellingen en een aantal toepassingen. Als dat werkt dan kun je een backbone aanleggen, dat is een soort basis infrastructuur, een hoofdwegennet voor het DOZ. Pas als daardoor voldoende toepassingen van DOZ ontstaan om grote investeringen te rechtvaardigen, kun je op een verantwoorde manier de derde stap zetten en het netwerk grootschalig uitrollen. De onderzoekers beschrijven in het rapport hoe de eerste stappen van het DOZ gezet kunnen worden.

In de toelichting op het rapport leggen de onderzoekers uit hoe die eerst stappen inhaken op de voornemens van GS. De voorstellen in het haalbaarheidsonderzoek sluiten dicht aan bij de maatregelen uit het kersverse collegeakkoord van GS. Met name het idee om op korte termijn een stichting op te richten waarin bedrijfsleven, overheid, kennisinstituten en onderwijs gaan samenwerken om DOZ te realiseren bleek naadloos aan te sluiten bij enkele van de stimuleringsmaatregelen uit het akkoord. Als vrolijke noot kreeg de gedeputeerde daarom voor zowel hemzelf als voor zijn mede collegeleden een aantal “kadoos” mee naar huis. Kadoos, waarmee het college volgens de onderzoekers een stuk op weg wordt geholpen met het waar maken van het college-akkoord.

Het volledige rapport is te downloaden vanaf hier